Τα γήπεδα του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 του Κατάρ έχει πολλές καινοτομίες. Επίσης πρόκειται για την μικρότερη χώρα που έχει φιλοξενήσει ποτέ Μουντιάλ. Μια ακόμα πληροφορία είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, η χώρα που φιλοξενεί το τουρνουά διαθέτει μόλις οκτώ γήπεδα.

Στα προηγούμενα Μουντιάλ υπήρχαν παραπάνω γήπεδα. Όμως από την άλλη πρόκειται για ως επί το πλείστον καινούργια γήπεδα, που κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Διαθέτουν μέχρι και ειδικό κλιματισμό, ώστε να μην νιώθουν ποδοσφαιριστές και θεατές την ζέστη που επικρατεί στο Κατάρ.

lusail-stadium
@ AFL Architects, CC-BY-3.0

 

Επίσης, ένα θετικό για τους ποδοσφαιριστές, αλλά και για τους φιλάθλους,  είναι ότι τα γήπεδα δεν έχουν μηδαμινή απόσταση μεταξύ τους. Δηλαδή, μεγάλα ταξίδια δεν χρειάζονται. Αυτό είναι καλό για τους ποδοσφαιριστές, γιατί δεν θα κουράζονται από τα ταξίδια. Όμως και για τους θεατές, καθώς μπορούνε με μια διαμονή να δούνε περισσότερα ματς των αγαπημένων ομάδων του.

Πάμε όμως να δούμε ποια είναι τα οκτώ γήπεδα, τα οποία θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στη χώρα του Κατάρ.

Εθνικό Στάδιο Λουσαΐλ

Το Εθνικό Στάδιο Λουσαΐλ βρίσκεται στο Λουσαΐλ, το οποίο είναι περίπου 23 χιλιόμετρα βόρεια από το κέντρο της πρωτεύουσας Ντόχα. Πρόκειται για το γήπεδο το οποίο θα φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Αν και αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι η χωρητικότητα του θα είναι 80.000 θέσεις, τελικά η χωρητικότητα του αποδείχθηκε ότι είναι 88.966 θέσεις.

Το πρώτο παιχνίδι του Μουντιάλ διεξήχθη στις 22 Νοεμβρίου 2022 μεταξύ Αργεντινής και Σαουδικής Αραβίας. Το αποτέλεσμα ήταν 2-1 υπέρ της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Μουντιάλ.

Το κράτος του Κατάρ ανακοίνωσε ότι μετά το τέλος του Μουντιάλ 2022 θα διαμορφώσει το Στάδιο με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν εκεί καταστήματα, καφετέριες, σχολεία, κλινικές και άλλες υποδομές. Η χωρητικότητα του γηπέδου μετά το Μουντιάλ θα είναι πλέον μόλις 20.000 θέσεις, μετά την ανακατασκευή.

Στάδιο Αλ Μπαΐτ

Το Στάδιο Αλ Μπαΐτ βρίσκεται στο Αλ Χορ, μια παραθαλάσσια πόλη στο Βόρειο Κατάρ. Κατασκευάστηκε ειδικά για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και έχει χωρητικότητα 68.895 θέσεις. Όπως και το Εθνικό Στάδιο Λουσαΐλ και εδώ μετά το Μουντιάλ το Στάδιο θα αλλάξει. Θα μετατραπεί σε Στάδιο με 32.000 θέσεις, ενώ θα δώσει χώρο για ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, καθώς και την ενσωμάτωση ενός εμπορικού κέντρου.

Σε αυτό το γήπεδο έγινε η τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 και διεξήχθη και ο πρώτος αγώνας. Ο αγώνας ήταν στις 20 Νοεμβρίου 2022 μεταξύ του οικοδεσπότη Κατάρ και του Ισημερινού. Ο Ισημερινός κατάφερε να κερδίσει με 2-0, στον πρώτο αγώνα του Μουντιάλ του Κατάρ που διεξήχθη στις 20 Νοεμβρίου 2022. Ο τελευταίος αγώνας για το Μουντιάλ 2022 ήταν ο ημιτελικός στις 14 Δεκεμβρίου 2022, όπου το Μαρόκο ηττήθηκε από την Γαλλία με 2-0.

Διεθνές Στάδιο Καλίφα

Το Διεθνές Στάδιο Καλίφα είναι ένα από τα λίγα γήπεδα τα οποία δεν κατασκευάστηκαν ειδικά για το Μουντιάλ. Υπάρχει ήδη από το 1976 και βρίσκεται στην πρωτεύουσα Ντόχα. Βέβαια για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου έγινε μια μεγάλη ανακαίνιση, ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο τουρνουά ποδοσφαίρου.

Η χωρητικότητα του γηπέδου είναι πάνω από 40.000 θέσεις και αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο Στάδιο της διοργάνωσης του Μουντιάλ. Μετά την ανακαίνιση θεωρείται ένα από τα πιο μοντέρνα γήπεδα. Διαθέτει σύγχρονο σύστημα ψύξης και το βράδυ η πρόσοψη μπορεί και φωτίζεται με φώτα LED.  Ο πρώτος αγώνας που φιλοξένησε για το Μουντιάλ 2022 ήταν το εντυπωσιακό 6-2 της Αγγλίας επί του Ιράν.

Στάδιο Εντουκέισιον Σίτι

Το Στάδιο Εντουκέισιον Σίτι βρίσκεται στην συνοικία με τα Πανεπιστήμια στο Αλ Ραγιάν. Η χωρητικότητα του γηπέδου είναι πάνω από 40.000 θέσεις. Επίσης και εδώ μετά το Μουντιάλ 2022 το Στάδιο θα ανακατασκευαστεί, ώστε να έχει χωρητικότητα περίπου 25.000 θέσεις. Θα χρησιμοποιείται για πανεπιστημιακά αθλήματα, αλλά και για την ομάδα γυναικών του Κατάρ.

Ένα άλλο όνομα του γηπέδου είναι το “Κόσμημα της ερήμου”, το οποίο οφείλεται κυρίως στον σχεδιασμό του Σταδίου. Ο πρώτος αγώνας για το Μουντιάλ 2022 διεξήχθη στις 22 Νοεμβρίου 2022. Η Δανία αντιμετώπισε την Τυνησία σε ένα παιχνίδι το οποίο έληξε 0-0.

Στάδιο Άχμεντ Μπιν Άλι

Ένα από τα Στάδια που δεν κατασκευάστηκαν ειδικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 είναι το Άχμεντ Μπιν Άλι. Επίσης, το Στάδιο είναι ευρύτερα γνωστό και ως Στάδιο Αλ Ραγιάν, λόγω της τοποθεσίας όπου βρίσκεται. Άνοιξε τις πύλες του το 2003 και πλέον έχει περίπου 45.000 θέσεις.

Αν και χτίστηκε πολύ πιο πριν από την διεξαγωγή του Μουντιάλ 2022, το γήπεδο μέσα από ανακαινίσεις διαθέτει πλέον την πλέον σύγχρονη τεχνολογία σε πολλά επίπεδα. Επιπρόσθετα και στο εξωτερικό του γηπέδου παρατηρεί κανείς ένα πολύ όμορφο σχεδιασμό. Μοιάζει με ένα κυματιστό πλέγμα, το οποίο συμβολίζει τις διάφορες πτυχές της χώρας. Τέλος, έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να μειωθεί η χωρητικότητα του και να χρησιμοποιηθεί και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο για άλλους σκοπούς.

Στάδιο Αλ Τουμάμα

Το Στάδιο Αλ Τουμάμα κατασκευάστηκε για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Βρίσκεται στη συνοικία Αλ Τουμάμα της Ντόχα και αρκετά κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμάντ. Η χωρητικότητα του κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ 2022 είναι 44.400. Μετά την διοργάνωση η χωρητικότητα θα μειωθεί στις 20.000 και οι υπόλοιπες θέσεις θα γίνουν δωρεά σε γήπεδα άλλων χωρών.

Επίσης, μετά το Μουντιάλ μέρος του Σταδίου θα δώσει τη θέση του σε αθλητική κλινική. Ο σχεδιασμός του Σταδίου είναι εμπνευσμένος από το παραδοσιακό καπέλο τακίγια. Ο πρώτος αγώνας πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2021 με αφορμή τον τελικό του Κυπέλλου Εμίρη του Κατάρ. Το πρώτο ματς του Μουντιάλ 2022 σε αυτό το Στάδιο ήταν το Σενεγάλη- Ολλανδία στις 21 Νοεμβρίου 2022, όπου η Ολλανδία επιβλήθηκε με 2-0. Tο όγδοο και τελευταίο ματς για το Μουντιάλ 2022 ήταν ο προημιτελικός Μαρόκο- Πορτογαλία, όπου το Μαρόκο επιβλήθηκε με 1-0 και προκρίθηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Στάδιο 974

Το Στάδιο 974 είναι ένα από τα τρία Στάδια που βρίσκονται στην Ντόχα και θα φιλοξενήσουν το Μουντιάλ 2022. Η αρχική ονομασία του Σταδίου ήταν Στάδιο Ρας Αμπού Αμπούντ, καθώς η ονομασία της συνοικίας είναι Ρας Αμπού Αμπούντ. Το Στάδιο βρίσκεται επίσης κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμάντ και παρέχει θέση για περίπου 44.000 θεατές.

Ο αριθμός 974 αντιπροσωπεύει τον κωδικό κλήσης του Κατάρ, αλλά και τον ακριβή αριθμό από τα εμπορευματοκιβώτια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του. Το Στάδιο είναι το πρώτο στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο μπορεί να αποσυναρμολογηθεί πλήρως.

Αυτό είναι και το σχέδιο για το συγκεκριμένο Στάδιο μετά το τέλος της διοργάνωσης. Ο πρώτος αγώνας στο Στάδιο 974 ήταν τον Νοέμβριο 2021 για το Κύπελλο Αραβικών Εθνών μεταξύ ΠΑΕ και Σύρια, όπου τα Εμιράτα κέρδισαν 2-1. Ο πρώτος αγώνας για το Μουντιάλ 2022 ήταν στις 22 Νοεμβρίου 2022. Μεξικό και Σενεγάλη έμειναν στο 0-0. Ο τελευταίος αγώνας του Μουντιάλ 2002 ήταν το 4-1 της Βραζιλίας εναντίον της Νότιας Κορέας για την φάση των 16. Επίσης ήταν και ο τελευταίος αγώνας που διεξήχθη σε αυτό το γήπεδο, καθώς μετά από αυτόν τον αγώνα ξεκίνησαν οι εργασίες αποσυναρμολόγησης του γηπέδου.

Στάδιο Αλ Τζανούμπ

Το Στάδιο Αλ Τζανούμπ βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Ντόχα. Δηλαδή βρίσκεται στην πόλη Αλ Ουακρά. Το όνομα της πόλης ήταν και η αρχική ονομασία του Σταδίου. Η χωρητικότητα του γηπέδου είναι 44.325. Ο σχεδιασμός του Σταδίου θυμίζει ένα μεγάλο κοχύλι και εμπνεύστηκε από την ίδια την πόλη, καθώς διαθέτει λιμάνι.

Το Στάδιο κατασκευάστηκε ειδικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Επίσης, όπως και στα περισσότερα Στάδια, θα μειωθεί η χωρητικότητα μετά την διοργάνωση και τα καθίσματα που θα αποσυναρμολογηθούν θα γίνουν δωρεά σε άλλα γήπεδα ανά τον κόσμο.

 

Ελληνικά