Finalissima – Η συνέχεια του Τροπαίου Αρτέμιο Φράνκι

Στις 1 Ιουνίου και ώρα 21:45 φτάνει η μεγάλη ώρα να παρακολουθήσουμε το Finalissima 2022. Πολλοί νομίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που θα διεξαχθεί ένας επίσημος τελικός μεταξύ του νικητή Εuro και του νικητή του Copa America. Όμως η αλήθεια είναι ότι τον συγκεκριμένο τελικό θα τον δούμε για τρίτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Βέβαια στο παρελθόν ένας τέτοιος τελικός πολλές φορές δεν ήταν δυνατόν να διεξαχθεί, επειδή δεν υπήρχε η σωστή συνεννόηση μεταξύ UEFA και CONMEBOL. Όμως, φέτος θα έχουμε την χαρά να παρακολουθήσουμε επιτέλους αυτόν τον τελικό. Επίσης, να τονίσουμε ότι θα διεξαχθεί στο γήπεδο “Γουέμπλεϊ” στο Λονδίνο.

finalissima-wembley-2022

Ποια η ιστορία πίσω από αυτόν τον τελικό όμως; Ποιες ομάδες βρέθηκαν στους προηγούμενους τελικούς και ποιες κατέκτησαν το τρόπαιο; Όλα αυτά θα τα διαβάσετε παρακάτω.

Το Τρόπαιο Αρτέμιο Φράνκι και οι νικητές

Ο νικητής του Finalissima 2022 θα παραλάβει το Τρόπαιο Αρτέμιο Φράνκι. Επίσης, να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο τρόπαιο το έχουν κερδίσει δύο ομάδες στο παρελθόν. Δηλαδή, είναι μόλις η τρίτη φορά που θα αναμετρηθούν σε επίσημο τελικό ο νικητής του Euro και ο νικητής του Copa America.

Το Τρόπαιο πήρε την ονομασία του από τον Ιταλό Αρτέμιο Φράνκι, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της UEFA από το 1972 έως και τον θάνατο του σε τροχαίο δυστύχημα το 1983. Ο πρώτος τελικός διεξήχθη το 1985 στο Παρίσι, μεταξύ της Γαλλίας και της Ουρουγουάης. Η Γαλλία ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1984 και η Ουρουγουάη νικήτρια Κόπα Αμέρικα το 1983. Οι Γάλλοι επικράτησαν με 2-0 και έγιναν οι πρώτοι που κατέκτησαν το Τρόπαιο Αρτέμιο Φράνκι.

Βέβαια, ο δεύτερος τελικός διεξήχθη στο Μαρ Ντελ Πλάτα στην Αργεντινή το 1993. Εκεί είδαμε την Αργεντινή να επικρατεί στα πέναλτι της Δανίας με 5-4. Στην κανονική διάρκεια ο αγώνας έληξε 1-1. Επιπρόσθετα, να πούμε ότι η Δανία ήταν Πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1992 και η Αργεντινή νικήτρια Κόπα Αμέρικα 1991.

Ποια Ήπειρος θα πάρει προβάδισμα;

Επίσης, η Αργεντινή έχει την ευκαιρία να γίνει η πρώτη ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο για δεύτερη φορά. Μάλιστα, μπορεί να δώσει και το προβάδισμα στις ομάδες της Νότιας Αμερικής όσων αφορά τις κατακτήσεις. Βέβαια η Ιταλία σίγουρα θέλει και δικούς της λόγους το τρόπαιο.

Τέλος, εάν παρατηρήσουμε αποδόσεις σε εφαρμογές στοιχήματος, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει φαβορί στον συγκεκριμένο τελικό. Αναμένεται ένα σπουδαίο ματς, για το ιστορικό Τρόπαιο Αρτέμιο Φράνκι.

About the author

Ο αθλητισμός ήταν πάντα ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του Νικόλαου Παπαδάκη. Από μικρός έπαιζε ποδόσφαιρο, ενώ αργότερα ανακάλυψε την αγάπη του και για το μπάσκετ. Πλέον παίζει και τένις στον ελεύθερο χρόνο του. Θεωρείται ειδικός στο στοίχημα, καθώς ασχολείται με αυτό από πολύ μικρή ηλικία. Γράφει άρθρα με θέμα το στοίχημα και όχι μόνο.